Zingen is als een taal, een lichaamstaal zo je wilt. Als je een nieuwe taal leert, hoor je vaak het advies om elke dag te studeren. Geldt dat ook voor leren zingen? Zou dat niet geweldig zijn – afgezien van de pijn die dat zou doen in je portemonnee? Je hebt het dan vlot onder knie, toch?
Helaas werkt de fysieke taal van het zangmechaniek wat anders. Mijn overtuiging is dat het NIET aan te raden is om dagelijks zangles te hebben. Het maximum vind ik twee keer per week. Ik leg uit waarom.
De wereldberoemde sopraan Renée Fleming stelt in haar boek The Inner Voice: The Making of a Singer:
Dat komt door de tijd die nou eenmaal verstrijkt tussen het moment dat we een technisch principe begrijpen en het moment dat ons lichaam het onder de knie krijgt.
We zijn niet achterlijk, we snappen het als we het voor het eerst horen: ontspan je schouders, houd je tong anders, adem laag, zet je ribbenkast zijwaarts uit, enzovoort. Dat zou niet zo moeilijk moeten zijn! Maar toch heeft je lichaam tijd nodig om dit advies op te volgen. Zo werkt ons spiergeheugen. Als je je lichaam wilt laten wennen aan nieuwe gewoontes, is herhaling het geheim.
En wanneer doen we dat vermoeiende werk? Thuis. Niet met de leraar maar zelf voor de spiegel. That’s where the magic happens. We volgen de instructies van de leraar op – die we al dan niet al geoefend hebben in de les – en drillen die in ons systeem. Dat is het geheim.
Om het er nog eens in te wrijven: naar de lessen gaan zonder te oefenen is verspilling van je tijd en energie. Doe jezelf een lol en oefen tenminste 5 keer per week, ok? En niet vaker dan 6 keer per week. Je hebt ook een rustdagje nodig 🙂
Hoe vaak moeten beginnende zangers oefenen?
Als beginner weet je waarschijnlijk niet altijd zeker of je op de goede manier zingt of niet. Je hebt nauwelijks benul van stemtechniek en voelt je hulpeloos zonder je zangleraar. Neem in dat geval twee lessen per week, als je dat lukt. Oefen niet vaker dan 20 minuten per dag. Zo zorg je ervoor dat je je stem geen schade toebrengt. Een beetje spelen met je stem is fascinerend, maar kan ook schadelijk zijn, als je niet weet wat je doet.
**Belangrijk principe! Zelfs als je niet weet wat je doet, voel je het als je keel pijn doet. Wees attent daarop als je alleen thuis zingt. Voelt iets niet comfortabel? Stop dan en probeer iets anders. Als het raar aanvoelt maar niet pijnlijk of gedwongen, is het ok. Raar is goed, want je bent nieuwe gewoontes aan het vormen. Die voelen per definitie vreemd.**
Meer geoefende zangers
Als je eenmaal wat technieken kent en onder de knie hebt, begin je te snappen wanneer je iets goed doet en fout doet. Je kunt het aantal lessen dan terugbrengen tot eens per week, en ondertussen thuis even vaak oefenen. Hoe meer je zelf kunt beoordelen wat je fout doet, en hoe meer gereedschappen je hebt om dit te fixen, des te minder lessen per maand heb je nodig. Als je tenminste je huiswerk blijft doen en de oefeningen met je mooie instrument blijft herhalen.
Hoe weinig kun je nog lessen?
Toen ik in een periode van existentiële crisis zat in mijn zangleven, kwam ik achter het volgende. Je hoeft niet continu een leraar te hebben. Het was een keer tijdens een les, toen ik voor het eerst in aanraking kwam met een heel basale techniek. Of, beter gezegd, ik realiseerde me het bestaan ervan voor de eerste keer. Ik begon aan mezelf als zanger te twijfelen, en aan mezelf als student, zelfs of ik wel een weldenkend mens was!
Ik besloot niet meer naar de les te gaan voordat ik die truc beheerste. Ik oefende elke dag, een maand lang. Toen ik weer begon met lessen, was mijn leraar onder de indruk, op zijn zachtst gezegd. We snapten allebei dat eens per maand vanaf dat moment de afspraak was. Ze hield er misschien minder aan over, maar de lessen werden er veel bevredigender van. Om eerlijk te zijn, nam ik in bepaalde periodes maar eens per twee maanden les, of zelfs nog minder. Het werkte voor mij, omdat ik in die tijd gevorderd genoeg was om te weten wanneer ik weer behoefte had aan feedback.
Ik hoop dat mijn punt duidelijk is: je vooruitgang wordt bepaald door de mate waarin je je eigen docent kan zijn. Is je begrip van basistechniek voldoende om jezelf te corrigeren op het slagveld, ook wel bekend als de oefenruimte? Dit begrip zal met de tijd groeien, wat je in staat gaat stellen om minder te lessen en toch blijvende verbeteringen aan te brengen in je zang.
Een extra paar oren
Zal ik ooit stoppen met het nemen van lessen? Hmm…. ja en nee. Onze stem klinkt van buitenaf heel anders dan in ons eigen hoofd. We kunnen daarom niet puur op onze eigen oren vertrouwen als we langere periodes oefenen.
Wat wel nuttig is, is om jezelf op te nemen en terug te horen hoe het klinkt. Volgens sommigen is dat misschien genoeg voor ervaren zangers. Maar dan nog, vind ik, heb je een extra paar ogen en oren nodig. Ga af en toe eens naar een zangdocent, of wissel een les uit met een collega van je eigen niveau.