Mijn daddy issues

Hi, ik ben Linor en ik heb daddy issues.

Mijn vader spoorde me steeds aan om te gaan zingen. Hij zei dat hij mijn talent kon horen wanneer ik lachte. Hij had een punt, want als we lachen ‘springt ons middenrif op’ en schopt onze stem er als het ware uit.

Jammer dat ik te verlegen was om mezelf te laten horen totdat ik een jaar of 21 was. Uiteindelijk zou alles goedkomen: ik maakte van zingen mijn beroep, als opera- en musicalzangeres en zangdocent. Maar daarover later meer.

Een van de redenen dat mijn vader me aanmoedigde, was – vermoed ik – dat hij die aanmoediging als kind zelf niet had gehad. Integendeel: als 7-jarig jochie had zijn muziekleraar hem toevertrouwd dat hij GEEN TALENT had.

Wie bepaalt dat voor een kind?!? Zou mijn vader een operazanger zijn geworden zonder die deuk in zijn zelfvertrouwen? Een singer-songwriter? Of gewoon zanger in een koor van liefhebbers?

Sommige beginnende studenten van me hebben iets vergelijkbaars meegemaakt: ‘Ik heb geen goede stem’. zeggen ze. Sommigen hebben dat te horen gekregen ooit. Anderen vergelijken zichzelf met een familielid: ‘Mijn zus, dat is het talent van ons gezin…’ Ik kan je verklappen – ze hadden allemaal ongelijk.

Mijn eerste zangles

Linor Oren Noam VazanaToen ik eindelijk toegaf en zangles nam, op mijn 21e, was dat gewoon om eens te proberen. Na een paar lessen realiseerde ik me dat ik over mijn podiumangst heen zou moeten komen. Die had ik gecultiveerd door steeds maar niet (voor een publiek) te zingen. Dat kostte me nog eens twee jaar. Het overwinnen van lichamelijke belemmeringen in mijn stemtechniek kostte me veel langer.

De meeste dingen kwamen mij kortom niet aanwaaien. Dus als een student met een slechte gewoonte binnenkomt, is de kans groot dat ik er zelf ook mee heb moeten dealen – en weet wat eraan te doen.

Ik heb gemerkt dat zingen gaat om het leren begrijpen van je instrument: je lichaam. Daarom gebruik ik bij mijn lessen yoga, technieken uit de Alexander-methode en gedetailleerde uitleg van stemanatomie.

Toch zijn mijn lessen allerminst droge kost. Ik moedig je aan om allerlei dingen te proberen, je te verbeelden dat je cheerleader bent of een diva. Alles om je stem te bevrijden. Je zult verbaasd staan. Zangleraren zijn een apart slag, en ik ben geen uitzondering. Misschien heeft het iets te maken met onze opvoeding…

“Linor was de eerste zangleraar die ik had die meteen mijn houding bekeek en corrigeerde – nog voordat ik een noot gezongen had. Ze doet me denken aan een goede masseur die ik eens had. Die begon niet meteen mijn rug te kneden, maar vroeg me eerst rechtop te gaan staan, waarna hij concludeerde dat één been een halve centimeter korter was. Op een vergelijkbare manier corrigeerde Linor mijn nek en hoofd, wat leidde tot een compleet ander stemgeluid.

Al in een paar lesson heb ik enorme vooruitgang geboekt. Voor het eerst haal ik mijn noten makkelijk, zonder forceren. Ik begin mijn stem te ontdekken.”

Anouk Eigenraam, Journalist
Krijg zangtips van mij (net als 3000+ zangliefhebbers)

Hoe ik zangdocent in Amsterdam (en Utrecht) werd

  • Ik studeerde af aan de Jerusalem Academy of Music & Dance (ik ben geboren en opgegroeid in Israel).
  • In 2010 verhuisde ik naar Berlijn, waar ik les had van gerenommeerde operadocenten.
  • Tijdens mijn tijd in Berlijn trad ik op in verschillende opera and musical-projecten, en begon met lesgeven.​
  • In 2017 verhuisde ik naar Amsterdam. Ja, de liefde speelde hierbij een rol…. en ik vond het geweldig dat ik mijn andere grote liefde, zingen en zangles, ook naar Amsterdam kon meenemen.
  • Sinds 2021 woon ik in Utrecht. Nog steeds geef ik les in Amsterdam, en ook online.
Boek een (online) zangles bij mij