Jaagt de gedachte van op het podium klimmen je al angst aan? Als dat zo is, moet je even doorlezen. Of ook als:
- Je lichaam dienst weigert op het moment dat je het publiek aankijkt (hijgen, zweten, een racend hart).
- Hoe lang je ook oefent of hoe goed je ook voorbereid bent, de angst en onzekerheid gaan niet weg.
- Je hebt er alles voor over om maar af te zeggen en niet voor die mensen te staan.
- En toch, tegelijkertijd: je zou heel graag je verhaal vertellen.
Waarom die stomme angst een killer is
Het echte probleem is niet het zweten en trillen. Het echte probleem is het gevolg van je neiging om gelegenheden om voor een zaal te staan te vermijden. Omdat je je eigen carrièremogelijkheden saboteert, en de mogelijkheid om iets bij te dragen aan het leven van andere mensen. Jij hebt iets te geven, dus laat een primitieve angst dit niet in de weg staan!
Wat zit er in de workshop?
- Learning more about the phenomenon of stage fright: examples of performers, myself included, who struggled and dealt with it. How did they get over it?
- Exploring and gradually changing your thoughts about what it means to perform: making the cognitive switch.
- Mini performances in front of your trusted group members: baby steps and then bigger steps.
- Practicing with questions from the audience about your topic of expertise: a crucial factor to strengthen your baseline confidence
- Voice technique, breathing and posture: how to feel secure that your voice won’t fail you in times of heightened stress
- Making a work plan: how you proceed after the workshop.
- Material you can take home, including homework.
- In general: playtime, practice time, the freedom to fumble, tremble and stumble, and laugh about it together.
Vragen? Mail me linororen@gmail.com,
of bel me: 06 45 051 877
“Dank voor de enorm inspirerende workshop van afgelopen donderdag, Linor! Het was geweldig om in een kleine groep te zitten, een veilige omgeving waar we van elkaar konden leren. Je tips zijn erg nuttig: ik ga er zeker gebruik van maken bij toekomstige gelegenheden waar ik spreek.”
“Linors workshop over podiumangst heeft me een nieuw bewustzijn gegeven over mijn houding ten opzichte van het publiek. Veel handige technieken ook, die houvast geven. Al met al zijn er deuren voor me geopend, ik ben nieuwsgierig geworden om mezelf als spreker opnieuw uit te vinden…”
Voor wie?
Hoewel ik een achtergrond als zangeres heb, coach ik niet alleen zangers. In tegendeel, de meeste deelnemers aan de workshops zijn geen zangers. Een paar voorbeelden van hun achtergrond:
Een advocaat die vrijer wilde spreken op congressen die ze organiseerde
Een organisator van Meetup events 🙂
An IT manager who wants to feel freer to speak in meetings with colleagues
Een talentvolle ingenieur die te verlegen was om data te presenteren aan haar manager – ze bereidde de presentatie voor, maar liet die doen door een collega.
“Ik wilde een gedicht voordragen op een bruiloft van een goede vriendin. Dat was nogal wat voor me, want ik heb mijn hele leven geworstel met podiumangst. Ik ben zo blij dat ik me ertoe heb gezet om Linors workshop over podiumangst te doen. Wat me meteen raakte, is dat Linor praat vanuit persoonlijke ervaring met het probleem, dat voelde ik echt. Wat me ook is bijgebleven, was de kameraadschap onder de groepsleden met zulk een verschillende achtergrond: het was mooi team work.
Een paar dagen voor het huwelijk krijg ik nog een telefoontje van Linor, met advies en een hart onder de riem, wat echt hielp. Bij de bruiloft stond ik daar met knikkende knieën, maar dat heeft het publiek waarschijnlijk niet gemerkt. Hoe dan ook, waar het om gaat is dat ik het gedaan heb. Dat ik heb bijgedragen aan het trouwfeest van mijn vriendin, wat zo belangrijk voor me was.
Ik raad iedereen in een vergelijkbare situatie Linors workshop aan. Voor mij was het een belangrijke stap op weg naar mijn doel om anderen te coachen in hun leven.”
Vragen? Mail me linororen@gmail.com,
of bel me: 06 45 051 877
“Toen ik nog studeerde, vond ik altijd wel een uitweg om niet voor een groep te hoeven staan. Maar zodra ik begon te werken als therapeut, realiseerde ik me dat dat geen optie meer was. In ons team werden we geacht om om de beurt een presentatie te geven. Toen ik dat hoorde, voelde ik een golf van angst en ik wist: ik moet hiervan af, van mijn podiumangst.
Toen ik die eerste avond op Linors workshop kwam, klopte mijn hart in mijn keel. Maar ik was vastbesloten om door te zetten. Ik dacht: hoe erg kan het zijn? Het is gewoon een avond met mensen die hetzelfde meemaken als ik.
Wat hielp, is dat we met relatief simpele oefeningen begonnen, en zo langzaam uitdagender.
Wat me ook snel op mijn gemak stelde, was het besef dat je minder nerveus overkomt dan je je voelt. We stelden dat vast in een kleine vergelijkende rondvraag. Iedereen had dat.
De laatste oefening van de workshop was een korte, snel voorbereide presentatie. Ongelofijk, het lukte me. Iets wat ik vooraf nooit had kunnen denken. Toen drong het tot me door: als ik al zo’n vooruitgang kan boeken in een korte periode – wat is dan nog meer mogelijk?Dat was een bevrijdend gevoel.
Na de workshop, deed ik ook nog een cursus bij Linor.
Ik wil zo veel mogelijk positieve presentatie-ervaringen opdoen, om de slechte ervaringen van vroeger tegenwicht te bieden.
Ik profiteer er al van. Ik leid sessies groepstherapie met een collega, en ik merk dat ik veel relaxter ben nu. Ik kan me daardoor beter focussen op de cliënten.”